Az amerikai sajtos tészta eredeti receptje
A rengeteg, bevándorlók által meghonosított ételt az amerikai konyha ma már sajátjának vallja. Sem a hamburger, sem a hot-dog nem itt született, mégis, ha találkozunk velük, mindig az Újvilág jut eszünkbe.
A macaroni and cheese (röviden mac & cheese) az egyik azon kevesek közül, amit talán magukénak tudhatnak. A legegyszerűbb változata főtt tésztából és sajtszószból áll, a legtöbbször tűzálló edényben, sütőben is összesütik. Természetesen ahogy nálunk is egy helyi specialitásnak, ennek az elkészítésének is ezer módját ismerjük.
Ismert fajtái a darált húsos, zöldséges, a legtöbbször pedig zsemlemorzsát szórnak a tetejére, mielőtt a sütőbe tolják.
Én most a legegyszerűbb receptet mutatom be. Ez a recept Fanny Farmer által, a Bostoni Szakácsiskola tankönyvében jelent meg 1946-ban.
És egy érdekesség: amit ők makaróninak hívnak, az nálunk a szarvacska vagy csavart tészta, ahogy a képen is látszik 🙂
forrás
Mac & cheese
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg csavart tészta
4 ek vaj
4 ek liszt
1 csésze (2,5 dl) tej
1 csésze főzőtejszín
½ tk só
Ízlés szerint frissen őrölt bors
2 csésze cheddar sajt
½ csésze zsemlemorzsa
200 fokra előmelegítjük a sütőt.
A tésztát megfőzzük a csomagoláson levő utasítás szerint, leszűrjük.
Egy széles serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, sót és borsot, habverővel elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Folyamatosan keverve felforraljuk és még két percig főzzük nagy lángon, után alacsony lángon, míg besűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba!
Kis adagonként hozzáadjuk a reszelt sajtot, és szintén keverve kis lángon még addig főzzük, míg az összes sajt elolvad. Elzárjuk a lángot.
A serpenyőbe öntjük a tésztát, alaposan elkeverjük, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntjük. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a forró sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, amíg a teteje megbarnul.
forrás
Recept innen
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: