Made in America

Macaroni and cheese, a nagy klasszikus

Az amerikai sajtos tészta eredeti receptje

A rengeteg, bevándorlók által meghonosított ételt az amerikai konyha ma már sajátjának vallja. Sem a hamburger, sem a hot-dog nem itt született, mégis, ha találkozunk velük, mindig az Újvilág jut eszünkbe.

A macaroni and cheese (röviden mac & cheese) az egyik azon kevesek közül, amit talán magukénak tudhatnak. A legegyszerűbb változata főtt tésztából és sajtszószból áll, a legtöbbször tűzálló edényben, sütőben is összesütik. Természetesen ahogy nálunk is egy helyi specialitásnak, ennek az elkészítésének is ezer módját ismerjük.

Ismert fajtái a darált húsos, zöldséges, a legtöbbször pedig zsemlemorzsát szórnak a tetejére, mielőtt a sütőbe tolják.

Én most a legegyszerűbb receptet mutatom be. Ez a recept Fanny Farmer által, a Bostoni Szakácsiskola tankönyvében jelent meg 1946-ban.

És egy érdekesség: amit ők makaróninak hívnak, az nálunk a szarvacska vagy csavart tészta, ahogy a képen is látszik 🙂

 

mac-and-cheese_612 forrás

Mac & cheese

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg csavart tészta

4 ek vaj

4 ek liszt

1 csésze (2,5 dl) tej

1 csésze főzőtejszín

½ tk só

Ízlés szerint frissen őrölt bors

2 csésze cheddar sajt

½ csésze zsemlemorzsa

 

200 fokra előmelegítjük a sütőt.

A tésztát megfőzzük a csomagoláson levő utasítás szerint, leszűrjük.

Egy széles serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, sót és borsot, habverővel elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Folyamatosan keverve felforraljuk és még két percig főzzük nagy lángon, után alacsony lángon, míg besűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba!

Kis adagonként hozzáadjuk a reszelt sajtot, és szintén keverve kis lángon még addig főzzük, míg az összes sajt elolvad. Elzárjuk a lángot.

A serpenyőbe öntjük a tésztát, alaposan elkeverjük, majd egy kivajazott tűzálló tálba öntjük. Megszórjuk a zsemlemorzsával, a forró sütőbe toljuk. 20 percig sütjük, amíg a teteje megbarnul.

piciTOU6N forrás

Recept innen

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!